روان‌شناسی ورزش, ورزش ژیمناستیک

6 اشتباه رایج که به شکست در ژیمناستیک منجر می‌شود!

6 اشتباه رایج که به شکست در ژیمناستیک منجر می‌شود!

به طور کلی ژیمناستیک یکی از ورزش‌هایی است که نیازمند صبر و تمرین مداوم برای بهبود عملکرد و رسیدن به موفقیت است. اما گاهی با وجود تلاش‌های مستمر، ژیمناست به هدف خود در این ورزش نمی‌رسد! در این مقاله درباره برخی از رایج‌ترین اشتباهات در بین ورزشکاران ژیمناستیک که باعث ممانعت از پیشرفت و منجر به شکست آنها می‌شود، صحبت می‌کنیم.

عدم رعایت فنیک حرکات

عدم رعایت فنیک مربوط به تکنیک حرکات ژیمناستیک که شامل چرخش بدن و تعادل در حرکات مختلف است. یکی از شایع‌ترین عارضه‌هایی که در اثر عدم رعایت فنیک ایجاد می‌شود، تصادفات و آسیب‌های فیزیکی است.

منظور از فنیک، نحوه حرکت دادن و چرخاندن عضلات و مفاصل در دامنه حرکتی آنهاست. حرکات ژیمناستیک پیچیده هستند و نیازمند بررسی دقیق و حرکت با تمرکز کامل می‌باشند. عدم توجه به جزئیات فنیک حرکات می‌تواند باعث افتادن با شدت،‌ برخورد با کف زمین، شکستگی استخوان‌ها، ضربه به سر و آسیب‌های دیگر شود.

عدم رعایت فنیک مربوط به حرکات ژیمناستیک، ممکن است باعث بروز تنش‌های عضلانی، کشیدگی‌ها و آسیب به بافت اسکلتی شود. قوام و نیروی عضلات بسیار مهم است و فقدان آن می‌تواند باعث افتادن و سایر عوارض شود.

کمردرد، درد گردن، صدمه در ناحیه مفاصل و سایر مشکلات مرتبط با اندام‌های حرکتی، در نتیجه‌ی عدم رعایت فنیک مربوط به تکنیک‌های صحیح ژیمناستیک است. بنابراین رعایت فنیک حرکات مختلف ژیمناستیک بسیار مهم است و این موضوع باید جدی گرفته شود. آموزش مطمئن و پویای این حرکات توسط مربیان و اعضای تیم می‌تواند ریسک عارضه‌های جسمی و حرکتی را کاهش دهد.

نادیده گرفتن قدرت بدنی

نادیده گرفتن نیاز به قدرت فیزیکی و استقامت مناسب برای جلوگیری از آسیب‌های بدنی و بهبود عملکرد و راندمان نیز یکی دیگر از دلایل شکست‌های پی در پی در ژیمناستیک و به طور کلی ورزش می‌باشد. تمام انواع ورزش به قدرت بدنی و استقامت نیاز دارند اما این موضوع در فوتبال و والیبال و ورزش‌های توپی کم‌رنگ‌تر است. در حالی که موفقیت در ورزش ژیمناستیک به شدت نیازمند قدرت فیزیکی و استقامت است.

تمام حرکات ژیمناستیک با محوریت وزن بدن انجام می‌شود. توانایی ژیمناست در اجرای حرکات دشوار در گرو قدرت عضلات اوست. به همین خاطر توصیه می‌شود ورزشکاران تا زمانی که قدرت بدنی و استقامت کافی ندارند وارد مراحل بعدی این ورزش نشوند. قبل از صعود به مراحل بالاتر که در آنها، از شما توقع اجرای حرکات سخت‌تری هست، بهتر است استقامت و قدرت بدنی خود را بهبود بخشید. برای این کار، با مشورت با مربی خود، تمرینات استقامتی را در برنامه تمرینی منظم خود جای دهید.

تمرکز روی یک حرکت خاص

عدم تمرین در بخش‌های مختلف ژیمناستیک و تمرکز بر روی یک حرکت خاص به جای حرکات متنوع و کامل باعث می‌شود ورزشکار در همان سطحی که قرار دارد درجا بزند! این سخن به این معنی نیست که فرد به جای انجام صحیح و کامل یک حرکت، بتواند همه حرکات را نصفه و نیمه اجرا کند. بلکه منظور این است که نباید با تمرکز بیش از حد روی یک حرکت از بقیه حرکات غافل شد.

به قول بزرگی، هزار بار تمرین یک حرکت نسبت به یکبار تمرین هزار حرکت، تاثیر بسیار بیشتری در موفقیت دارد. اما نباید در رابطه با این حرف، دچار کج‌ فهمی شویم و تنها به هزاربار تمرین همان یک حرکت بسنده کنیم. بهترین کار، تمرین همزمان چند حرکت است. در رابطه با نحوه تمرین و زمان‌بندی تمرینات بهتر است نظر مربی در اولویت قرار بگیرد اما تمرین همزمان چند حرکت، از جمله استراتژی‌های مناسب برای موفقیت در این ورزش می‌باشد.

زمانی که ژیمناست روی حرکات مختلف وقت می‌گذارد، قسمت‌های مختلف بدن خود را درگیر می‌کند. این موضوع سبب می‌شود تا عضلات هماهنگ با هم رشد کنند. در چنین شرایطی، با قوی شدن مجموعه‌ای از عضلات و ضعف همزمان سایر عضلات مواجه نخواهیم بود. بلکه رشد ماهیچه‌های تمام بخش‌های بدن، به تدریج و به شکلی هماهنگ با بقیه نقاط انجام می‌گیرد. علاوه بر این، هماهنگی عصب-عضله که در ورزش نقش پررنگی دارد، با تمرینات مختلف، بهبود یافته و به افزایش توانایی بدنی و ذهنی ورزشکار می‌انجامد. نه تنها حرکات مختلف را باید تمرین کرد، بلکه زمانی که ورزشکار روی بخشی از بدن خود مانند عضلات پا، وقت می‌گذارد باید تمام تمرینات مربوط به آن دسته از عضلات را در تمام زوایا و در کل دامنه حرکتی انجام دهد. چرا که تمرین به این شکل، بیشترین تاثیرگذاری را دارد.

گرم کردن اشتباه

عدم انجام تمرینات کشش مربوط به قسمت‌های مختلف بدن که شامل کشش عضلات، تعادل و انعطاف‌پذیری است، از عمده‌ترین دلایل شکست ورزشکاران در ژیمناستیک به شمار می‌رود. به بیانی دیگر، گرم کردن صحیح، موردی است که برای بسیاری از ورزشکاران اهمیت زیادی ندارد.

 

برای جلوگیری از آسیب‌های پی در پی در ورزش ژیمناستیک باید نحوه گرم کردن صحیح و اصولی را بیاموزید. البته گرم کردن عمومی و در قالب آنچه که همه با آن آشنایی دارند، کافی نیست. در واقع، اگرچه که گرم کردن عمومی، پیش‌نیاز هر ورزشی است و باید قبل از شروع، نسبت به گرم کردن توجه کرد. اما آنچه که بیشتر روی آن تاکید می‌شود، گرم کردن اختصاصی است.

 

هر عضله و هر مفصل در بدن ما، به شیوه‌ای مختلف گرم می‌شود. به همین دلیل، متد ورزشی روز دنیا پیشنهاد می‌کند که با آگاهی از اینکه چه عضلات و مفاصلی قرار است در تمرینات شما درگیر باشند، اقدامات لازم برای گرم‌سازی آنها را انجام دهید.

به علاوه اگر قسمتی از بدن شما مانند زانو ضعیف‌تر است باید حتما قبل از تمرین به صورت ویژه روی این بخش تمرکز کنید. هرچه برای گرم کردن صحیح، وقت بگذارید، نتیجه‌ی آن دور نگه داشته شدن از آسیب‌هایی مانند کشیدگی، اسپاسم و آسیب‌های جدی‌تر می‌باشد.

استفاده از تکنیک غلط

استفاده از تکنیک‌های غلط برای انجام حرکات که باعث کاهش پیشرفت و آسیب‌دیدگی‌های بعدی مانند تصادف می‌شود.

آموزش را جدی بگیرید. اگر به موفق شدن در ورزش ژیمناستیک علاقه دارید و برای آن تلاش می‌کنید هرگز موضوع آموزش را بی‌اهمیت فرض نکنید. هر حرکتی که مربی‌تان آموزش می‌دهد با جزئیات دنبال کنید. همچنین می‌توانید نحوه اجرای صحیح حرکات را در ویدیوهای آموزشی دنبال کنید تا بتوانید قلق انجام آن را پیدا کنید. چندین و چندبار به تماشای اجرای حرکات بنشینید و سپس با آگاهی از جزئیات، سعی کنید آن را انجام دهید. بسیاری از آسیب‌های ورزشکاران در همه‌ي رشته‌های ورزشی به خاطر استفاده از تکنیک‌های غلط است. تکنیک غلط نه تنها باعث عدم پیشرفت می‌شود بلکه احتمال بروز آسیب‌دیدگی را چندین برابر خواهد کرد!

تغذیه ناسالم

عدم توجه به تغذیه سالم و مناسب برای پشتیبانی از تمرین و بهبود راندمان و قدرت، خیلی نامحسوس تاثیرات مخربی روی عملکرد ورزشکاران دارد.

تاکید علم ورزش در اینجا بر دو موضوع است: اول تغذیه سالم و دوم تغذیه‌ی کافی! گروهی از ورزشکاران با رویای چربی سوزی و عضله سازی تنها سالم‌خواری می‌کنند. وعده‌های غذایی آنها دربردارنده‌ی حجم کمی است که نیاز بدنشان به سوخت را برطرف نمی‌کند! حجم غذای ورزشکار به جز در موارد استثنایی باید کافی باشد. کافی به این معنی که از تمام گروه‌های تغذیه‌ای شامل کربوهیدرات، پروتئین، چربی، ویتامین و قندها برخوردار باشد.

البته منظور از چربی و قند، چربی‌های سالم به میزان کم و قندهای طبیعی به مقدار لازم است و نه مصرف بی‌رویه‌ی آنها!

در کنار تغذیه سالم و کافی، آب نقش زیادی در سلامتی و حفظ فرم بدن ورزشکار دارد. هرچه حین ورزش آب بیشتری نوشیده شود، احتمال آسیب کمتر شده و در عملکرد ورزشکار بهبود حاصل می‌گردد.

با توجه به این موارد، ورزشکاران ژیمناستیک باید به تمامی جنبه‌های مرتبط با تمریناتشان توجه کنند و تمرین مداوم با تمرکز بر روی تکنیک و سلامتی داشته باشند.

1 دیدگاه در “6 اشتباه رایج که به شکست در ژیمناستیک منجر می‌شود!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.